Rundvlees bereiden

Rundvlees bereiden

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten rundvlees. We geven een aantal smaakideeën en tips. Hoe kun je welk stuk vlees lekker klaarmaken. Moet je bakken, braden, sudderen, stoven. Hieronder geven we u per vleestype een idee.

rund_baklap

Baklap

Bijzonderheden: baklappen of bieflappen worden van magere rundvleesdelen gesneden. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden.

  • Smaakidee: laurier, kruidnagel.
  • bakken: ± 5-10 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 108 kcal. Eiwit: 22.6 gram
rund_biefstuk

Biefstuk bereiden

Schroei biefstuk tijdens het bakken snel dicht en houd het vlees in beweging. Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende.

  • Smaakidee: peper, oregano, knoflook.
  • Bakken ± 3-5 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 109 kcal. Eiwit: 23.8 gr
rund_doorregenrunderlap

Doorregen runderlap

Braad een doorregen lap rustig aan, voeg vervolgens warm vocht toe en laat het vlees met gesloten deksel garen.Heeft u weinig tijd om het vlees te laten sudderen. Gebruikt dan de hoogedrukpan.

  • Smaakidee: koken met bouquet-garni.
  • koken ± 120-150 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 188 kcal
rund_entrecote

Entrecote

Entrecote wordt gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote met haas en been noemen we een T-bone. Verwijder het vetrandje eventueel pas ná het bakken.

  • Smaakidee: peper, knoflook.
  • Bakken ± 6-8 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid:
  • Energie: 146 kcal. Eiwit: 22.2 gram Vet: 6.4 gram
rund_hacheevlees

Hacheevlees bereiden

Hacheevlees is ook zeer geschikt voor goulash, ragout, oven- en stoofschotels. Suddergerechten, zoals hachee, winnen aan smaak als ze een dag na bereiding pas worden gegeten.

  • Smaakidee: laurier, peper, kruidnagel, azijn.
  • smoren ± 120 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 115 kcal. Eiwit: 22.1 gram
rund_klapstuk

Klapstuk

Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Het vlees wordt gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes.

  • Smaakidee: tijm, rozemarijn, foelie, laurier.
  • Koken ± 120 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 166 kcal, Eiwit: 20.4 gram Vet: 9.4 gram IJzer: 2.5 milligram
rund_kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk

Schroei het vlees snel dicht en houd het vlees in beweging tijdens het bakken. Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.

  • Smaakidee: peper, oregano, knoflook.
  • Bakken ± 3-5 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 109 kcal, Eiwit: 23.8 gram Vet: 1.5 gram IJzer: 2 milligram
rund_lenderollade

Lenderollade

Laat lenderollade even rusten na bereiding. De rollade is het meest smakelijk als het vlees binnenin nog rosé is. Prik met een breinaald of satépen in de rollade om te kijken of hij gaar is. Als het vocht helder van kleur is, is het vlees gaar.

  • Braden: ± 45 min. per kilogram
  • Energie: 126 kcal.
rund_magererunderlap

Magere runderlap

Laat de sudderlapjes altijd zachtjes smoren/stoven? Dan blijft het vlees heerlijk zacht. Toevoeging van citroen en tomatenpuree helpt daar ook bij. Laat het vlees daarna heel langzaam gaar worden.

  • Smaakidee: donker bier, azijn, laurier, ui, tomaat.
  • Smoren ± 100-120 min.
  • Energie: 108 kcal
rund_ossenhaas

Ossenhaas

Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

  • Smaakidee: peper, dragon, oregano.
  • Bakken ± 3-5 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid:Energie: 116 kcal. Eiwit: 23.7 gram Vet: 2.3 gram IJzer: 2 milligram
rund_ossestaart

Ossenstaart

De lekkerste bouillon maakt u door de stukken ossenstaart eerst door de bloem te halen en aan te braden met bouquet-garni. Laat de ossenstaart daarna gaar koken. Zo ontstaat een mooie, bruine bouillon.

  • Smaakidee: rode port of Madeira.
  • koken ± 180 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 113 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet
rund_ribeye

Ribeye

Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. Smaakidee: knoflook, zwarte peper. Wist u dat… ribeye snel klaar is en net als biefstuk niet helemaal gaar (rosé) gegeten wordt?

  • Bakken ± 4-6 min
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20
rund_rosbief

Rosbief

Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een dun vetlaagje. Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken.

  • Smaakidee: peper, mosterd, Provençaalse kruiden.
  • Braden ± 25-30 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 122 kcal. Eiwit: 22.9 gram Vet: 3.4 gram
rund_runderriblap

Runderriblap

Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht.

  • Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.
  • Stoven ± 150-180 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20.8
rund_Sukadelap

Sukadelap

Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het peesje lijkt na bereiding op sukade en is ook eetbaar.

  • Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.
  • Stoven ± 130-160 min.
  • Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kc